Esteetön rekrytointi

Etsitkö uusia työntekijöitä, mutta vanhat tutut tavat eivät tunnu tuottavan tulosta? Miten saisit yhä monipuolisempia hakijoita ja uusia innokkaita ja motivoituneita työntekijöitä? Esteettömyyden huomioiminen rekrytoinnissa voi auttaa uusien tekijöiden ja osaajien löytymisessä. Esteetön rekrytöinti -artikkelistamme saat vinkkejä!

Huomioi esteettömyys rekrytoinnin eri vaiheissa:

TYÖPAIKKAILMOITUKSEN LAATIMINEN

Kuvaa työtehtävä selkeästi ja ymmärrettävästi ja pidä valintakriteerit realistisina. Liian korkeat vaatimukset voivat karkottaa monia hyviä ja työhön sopivia hakijoita.

Vinkki: Näytä millaista arki on teillä käytännössä. Voit liittää ilmoitukseen linkkejä henkilöstön videoihin ja blogeihin tai kertoa erilaisten työntekijöidesi tarinoita. Tällöin yhä useampi saattaa kiinnostua työstä, kun saa selkeän kuvan työpaikasta.

ILMOITUSKANAVAT

Ilmoita työpaikasta mahdollisimman monella kanavalla (esim. somessa, nettisivuilla, lehdissä, ilmaisjakeluissa, radiossa ja vaikka tv:ssä). Siten saavutat suuremman joukon hakijoita. Käytä ilmoituksessa sekä tekstiä että kuvia. Käytä ilmoituksessa selkeää kieltä, jotta kaikki hakijat ymmärtävät tekstin hyvin. Lisäksi verkostoidu ja jalkaudu rohkeasti erilaisiin tapahtumiin. Käy paikan päällä Ohjaamossa, Vauhdittamossa, oppilaitoksissa, maahanmuuttajajärjestöissä ja harrastuspiireissä, jotta voit tavata mahdollisia hakijoita henkilökohtaisesti.

HAKUTAVAT

Anna hakijoille mahdollisuus näyttää osaamistaan ja motivaatiotaan eri tavoin. Kirjoittaminen ei ole ainoa tapa, sillä verkkohakemus voi olla hankala täyttää eikä teksti välttämättä kerro parhaiten osaamisesta. Tee hakemisesta helppoa ja anna mahdollisuus hakea heti ja helposti aina, kun löydät työpaikasta kiinnostuneen. Voisitko tarjota mahdollisuuden pikahaastatteluun heti, kun hakija soittaa tai tulee kysymään töitä paikan päälle?

Vinkkejä: Tarjoa sellainen hakualusta, johon hakija voi lähettää tekstin lisäksi kuvia, videoita, äänitiedostoja ja työnäytteitä omista taidoistaan. Voit myös kutsua hakijat vierailemaan teille. Järjestä infotilaisuus, yhteisaamiainen tai avoimet rekryovet, jolloin voit kertoa avoimista työpaikoista ja organisaatiostanne.

Voisitko käyttää anonyymia tai ilman taustatietoa olevaa hakua (ei sukupuolta, ikää tai nimeä)?

HAKEMUSTEN KÄSITTELY

Anna kaikille yhdenvertainen mahdollisuus päästä haastatteluun. Keskity osaamiseen ja ennakkoon päätettyihin valintakriteereihin. Älä anna kriteereihin kuulumattomien asioiden vaikuttaa päätökseesi ja älä tee ennakkoon oletuksia erilaisten hakijoiden pärjäämisestä työtehtävässä (esim. maahanmuuttaja ei osaa riittävästi suomea tai nuori nainen lähtee pian äitiyslomalle).

Vinkki: Kun kutsut hakijat rekryaamiaiselle, voit tutustua heihin paremmin.

 TYÖPAIKKAHAASTATTELU

Keskity haastattelussa työnhakijan osaamiseen, vahvuuksiin ja soveltuvuuteen. Osoita, että arvostat työnhakijaa ja olette tasaveroisia. Luo keskusteleva, avoin ja kiireetön tunnelma, jolloin hakijan on helppo puhua. Vältä pelkkää kysymys–vastaus-asetelmaa. Pidä haastattelun keskiössä työtehtävän kannalta olennaiset asiat. Älä hämmenny erilaisesta hakijasta.

TYÖNTEKIJÄN VALINTA

Anna vain osaamisen ja soveltuvuuden ratkaista valintasi. Ota huomioon kaikkien potentiaali. Poista syrjivät ja eriarvoistavat valintaperusteet. Tiedosta ja muista stereotyypittelyn vaarat valintaa tehdessäsi. Älä tee vääriä oletuksia ulkoisen olemuksen, sukupuolen, iän, sen hetkisen kielitaidon, sosiaalisuuden tai muun työhön liittymättömän asian perusteella. Haetko vain samanlaisia työntekijöitä kuin ennen? Älä suosi itsesi tai aiemman kaltaisia hakijoita vaan mieti, kuka teiltä puuttuu? Uudenlainen hakija voi tuoda uutta osaamista, ajattelua, ideoita ja uusia tapoja.

Lisäinfoa ja tukea rekrytointivaiheessa