Kulttuurinen monimuotoisuus työpaikalla

Tästä löytyy linkkejä eri hankkeiden voimin tuottamiin materiaaleihin, joiden aiheena on kulttuurinen monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus työpaikalla.

Lyhyt kuvaus tavoista, joilla voi tukea maahanmuuttajataustaista ja suomea toisena kielenään puhuvaa työpaikalla. Listaus on laadittu Ossi2 – Osaajat töihin -hankkeessa.

Työturvallisuuskeskuksen oppaan tarkoituksena on tukea työpaikkoja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä  –  myös kulttuurisen monimuotoisuuden osalta.

Työterveyslaitoksen sivuilla löytyy tietoa mm. monikulttuurisuuteen liittyvästä johtamisesta, perehdytyksestä, kielitaidosta ja  resurssimittari monikulttuurisille työpaikoille.

Hämeen ELY-keskuksen hallinnoima Työelämän monimuotoisuudella tuloksiin -hanke (TTL) selvitti kesällä 2022 työelämän monimuotoisuutta Hämeen alueella. Kyselyn tulosten raportin tarjoaa laajempaa yleisnäkymää alueen yritysten henkilöstön monimuotoisuuteen, yrittäjien ja yritysten rekrytointivastaavien monimuotoisuutta koskeviin asenteisiin sekä yritysten valmiuksiin monimuotoisuuden edistämiseksi.

Opas kertoo työpaikkaosaamisen kehittämisen mallista monikulttuuriselle työpaikalle – siitä löytyy esim. malli lomakkeesta hyödynnettäväksi osaamisen kehittämisen keskustelussa.

Helsingin seudun kauppakamarin toteuttama opas tarjoaa välineitä mm. viestinnän ja tiimityöskentelyn harjoitteluun ja tukea työyhteisöjen valmiuksiin kohdata erilaisuutta englanniksi.

Vinkkejä maahanmuuttajataustaisen henkilön kielelliseen tukemiseen työpaikalla.

Työterveyslaitoksen opas asiantuntijaorganisaatioiden tukena monimuotoisuustyössä. Oppaassa kuvataan monimuotoisuustyön ensimmäisiä askelmerkkejä ja tapoja edistää työkulttuuria, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Opas on suunnattu organisaatioiden johdolle ja esihenkilöille sekä organisaatioiden kehittämisestä vastaaville ja HR-rooleissa toimiville – ja kaikille monimuotoisuus- ja inkluusiotyöstä kiinnostuneille.