Työhaastatteluun valmistautuminen

Miten onnistut työhaastattelussa?

Työhaastattelu on portti työhön. Se on viimeinen askel ennen kuin työnantaja valitsee uuden työntekijän. Siksi tilanne on usein stressaava. Stressiä voit vähentää, kun valmistaudut hyvin haastatteluun. 

Valmistaudu kotona. 

  • Tutustu huolellisesti firmaan, johon olet menossa haastatteluun. Tutki heidän internet-sivujaan, lue uudelleen heidän työpaikkailmoituksensa ja oma hakemuksesi.
  • Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin. Mieti, mitä sinulta voidaan kysyä ja miten vastaat. Valmistaudu vastaamaan vaikeisiinkin kysymyksiin, sillä vaikka
  • haastattelija haluaa ensisijaisesti tietää, millainen työntekijä olet, hän haluaa samalla saada tietoa myös persoonastasi.  Valmistaudu kertomaan omista vahvuuksistasi ja myös heikkouksistasi. Opettele hyvin kertomaan omasta työhistoriastasi ja syistä, miksi olet välillä ollut työtön. (Ehkä olet opiskellut, saanut lapsia tms.) Tutustu tavallisiin kysymyksiin:  https://tyoelama.duunitori.fi/yleisimmat-tyohaastattelukysymykset/  ja https://rekrytointi.com/tyonhaku/tyonhaku/yleisimmat-tyohaastattelukysymykset/
  • Valmistaudu myös kysymään jotain haastattelijalta. Hyvät kysymykset kertovat, että olet oikeasti kiinnostunut työpaikasta. Jos kysymysiä ei ole, pomo ajattelee, ettei sinua kiinnosta tämä työ. Hyviä kysymyksiä ovat esim. kysymykset työtehtävästä tai yrityksen toiminnasta.  Voit kysyä esimerkiksi, millaisia tavoitteita työtehtävään valittavalle on asetettu, tai millainen henkilö sopii työhön. Yrityksen toimintaan liittyviä kysymyksiä voi esittää mm. tulevaisuuden haasteista tai tavoitteista, henkilöstön määrästä tms. Palkka ei välttämättä ole paras asia aloittaa. Se lukee usein jo työpaikkailmoituksessa, joten siitä ei yleensä tarvitse keskustella.

Haastattelupäivä

  • Huolehdi, että et myöhästy!! Selvitä reitti haastattelupaikkaan valmiiksi ja lähde ajoissa. Jos myöhästyt, on aika varma, että et saa työpaikkaa, vaikka olisitkin muuten paras hakija.
  • Ensivaikutelma on haastattelutilanteessa erittäin tärkeä. Muista kätellä (oli haastattelija sitten mies tai nainen) ja esitellä itsesi rohkeasti. Muista siistit vaatteet ja hyvä hygienia. Älä laita liikaa hajuvettä tai partavettä – Suomessa voimakkaat tuoksut eivät ole hyvä asia! Muista olla ystävällinen kaikille tapaamillesi ihmisille – he saattavat olla tulevia työkavereitasi. Ajattele jotain positiivista ennen haastattelijan tapaamista, jotta sinusta välittyy iloinen ja positiivinen kuva. Muista myös hymyillä!
  • Ole oma itsesi. Jos olet hermostunut, voit myös sanoa sen ääneen. Jännittäminen on normaalia ja kertoo, että todella haluat sen työpaikan.
  • Älä valehtele tai liioittele historiaasi tai osaamistasi – jäät siitä vielä kiinni. Älä myöskään vähättele. Älä sano, että et osaa suomea, jos oikeasti sitä kuitenkin osaat. Usko itseesi ja haastattelija uskoo sinuun myös!

Katso vielä lisätietoja työhaastattelusta: